Peeling do ciała z kawy

W celu zadbania o swoje ciało warto zastosować domowej metody połączonej z recyclingiem czyli peelingu z kawy. Chodzi oczywiście o fusy ze zmielonej kawy, które były uprzednio wykorzystane do jej zaparzenia, czyli przyjemne z pożytecznym. Do takiej kawy możemy dodać kilka innych składników z naszej kuchni, aby wzmocnić efekt pielęgnacyjny.

Kawa ma naturalną właściwość drenującą i wyszczuplającą więc jest sposobem na zdrową i gładką skórę. Peeling z kawy jest uznawany za najlepszy sposób na „pomarańczową skórkę” i doprowadzenia naskórka do idealnej gładkości.

Domowe SPA

Jeśli chodzi o skład takiego domowego peelingu to główny składnik już znamy, jeśli chodzi o resztę zależy to już od naszego zaopatrzenia i pomysłowości.

Pierwszym etapem jest przygotowanie kawy, najlepiej zaparzyć taką po turecku, żeby uzyskać dużą ilość fusów. Napój możemy oczywiście wypić, a następnie wykorzystać fusy, które ostygły. Proponowanymi dodatkami do peelingu jest sól drobno- lub gruboziarnista, oliwa albo cynamon. Taki własnoręcznie robiony peeling należy stosować maksymalnie dwa razy w tygodniu. Gdy natrzemy już nasze ciało taką pastą to po jej zmyciu należy zastosować głęboko nawilżający balsam, najlepiej o działaniu spalającym tłuszcz, żeby wzmocnić efekt antycellulitowy.

Praktyczne rady dotyczące peelingu

Musimy wiedzieć, że nasz naskórek regeneruje się samoistnie w ciągu trzech tygodni więc nie możemy przesadzić z częstotliwością wykonywania tego zabiegu bo skóra nie zdąży się odbudować. Proponowanym przez specjalistów z tej dziedziny terminem, kiedy możemy wykonywać peeling jest okres od 7 do 10 dni. Fusy z kawy są jednak zbyt twarde do pielęgnacji twarzy więc lepiej korzystajmy z takiego peelingu tylko na naszym ciele. Warto wiedzieć, że świeżo zaparzona kawa i jej fusy mają zdolność złuszczania starych komórek skóry a sama kofeina w nich zawarta walczy z cellulitem.

Propozycje dodatków do fusów

Każdy może sam dojść do tego, na zasadzie eksperymentów jakie składniki w peelingu mu najbardziej odpowiadają. Na początek warto jednak zastosować sprawdzone już metody czyli fusy z kawy połączone z solą morską i olejem lub zastępując sól, cukrem. Dodać możemy także jogurt, miód czy awokado.